PhDr. Eva Růžičková

Dnes již víme, že kvalitu života u pacientů s RS ovlivňují i tyto faktory:

  • složení stravy – strava by měla být spíše vegetariánská, s (krátkodobým, někdy dlouhodobým) omezením cukrů, bílé mouky (lepku) a často i kravského mléka.  Takové omezení by mělo být konzultováno nutričním terapeutem, který má zkušenosti s léčbou propustného střeva u léčby zánětlivých stavů.  U pacientů s RS (stejně jako u jiných autoimunit) je prokázáno narušené mikroklima střevních bakterií aj. mikroorganismů (tj. mikrobiota).  Střevo je spolutvůrcem imunity, a proto je třeba o něj pečovat i preventivně (nejen v době nějakého onemocnění).  Pro inspiraci: http://www.cukrpodkontrolou.cz/prevence
  • fyzická kondice – adekvátní pravidelné cvičení prokazatelně urychluje uzdravování (z ataky či jiné akutní choroby)
  • mentální aktivita – učte se nové věci
  • psychohygiena – naučte se relaxovat a vyrovnávat se se stresem, rozvíjejte dobré vztahy
  • ověřené zdroje informací např. https://www.youtube.com/channel/UC2CrrR1wqPv_G76uk7RZiMQ/videos?view=0&sort=dd&shelf_id=1

Pro dokreslení doporučuji shlédnout přednášku Prof. Havrdové.  Příručku o Zdraví mozku si můžete vyžádat v mé pracovně nebo stáhnout zde.