PhDr. Eva Růžičková

ČLÁNEK, STRANA 2. obesity_news_2011_3

Málo slunečního tepla, nedostatek světla, šedo, mrazivo, sychravo – toto jsou fyzikální podmínky, jež na psychické úrovni evokují pocity nepohodlí, touhy po potěšení (většinou po sladkém), po zahřátí a bezpečí (někam se schovat a moc nevylézat). Celkově vzato zimní období nás spíše směruje k pasivitě, konzumaci kaloričtějšího jídla a u disponovaných osob k ponurým náladám až depresi. Jak se dostat ze zimní nečinnosti a depresivního naladění?

Částečně a zcela přirozeně nám pomůže změna ročního období. Využijme proto vyššíchteplot pro sportování venku,
lepší chuti sezónní zeleniny a ovoce a dalších. Nicméně další kroky již spočívají v naší psychice. Nastartovat se k hubnutí není jen otázkou změny stravovacích a pohybových návyků. Velmi podstatné je pozastavit se u toho, co předchází, tj. uvažování o tom, co vlastně chci a z jakých důvodů. Asi to znáte, když se rozhodujete pro nějakou životní změnu, prvotně důležité jsou vaše pohnutky. Motivace je pohonem v naší zvolené činnosti a představuje jistotu vedoucí k úspěchu.

Aby byla motivace opravdu tou pozitivní silou, např. i u hubnutí, je nutné, aby se stala osobní záležitostí. Jinými slovy pro úspěšné hubnutí je třeba pevných základů ve formě zdravé motivace. Jak se k ní dopracovat?

Motivace jako čtyřpatrová věž 

Motivaci si můžeme představit jako čtyřstupňovou věž, kdy je naším cílem dostat se do čtvrtého patra. Tam je totiž nejlepší rozhled. Často se setkávám s klienty, kteří začínají hubnutí výrokem: Musím zhubnout, jelikož mi to doporučuje lékař nebo hrozí operačním zákrokem či invazivní léčbou apod. V zásadě platí, že když musím, tak na sebe vyvíjím nátlak. A tomu se automaticky podvědomě začnu brzy bránit odporem. Zkuste si říct sami pro sebe několikrát: musím, musím, musím… Cítíte se svobodně? Motivace tohoto typu přichází zvnějšku a my s ní nejsme vnitřně zcela ztotožněni, a proto nemívá dlouhého trvání a v hubnutí nám dlouhodobě nepomůže.

Druhým pomyslným patrem motivace jsou výroky typu:Chtěl bych zhubnout, ale nemám čas, mám moc práce, s rodinným životem mé hubnutí nelze kombinovat, nemám silnou vůli apod. Člověk by něco chtěl, ale ještě není opravdu rozhodnutý pro to, něco ve svém životě učinit a dále trvale změnit. Tzn. upravit reálně svoje nákupy, lednici, spíž, časový rozvrh, pravidelnost a skladbu jídelníčku atd. Spíše se stále točí ve víru výmluv a hledání překážek, proč hubnutí vlastně jít nemůže.

Ve třetím patře člověk říká: Chtěl bych zhubnout. Cítí to jako své přání a nedodává již žádné brzdící „ale“. To už je kousek k opravdovému rozhodnutí a větší psychické harmonii.

Do čtvrtého patra je člověk přivítán, když dospěje k tvrzení: Chci hubnout, protože cítím, že je to pro mě dobré a správné. K tomu, aby tato osobní motivace mohla nastat, musí být myšlení v souladu s prožíváním. V tomto stádiu člověk racionálně ví, proč potřebuje zhubnout, a zároveň to chce upřímně celým svým srdcem. A také se mu bude dlouhodobě dařit.

Zdravá motivace překonává mnohé. Tempo, jakým tyto čtyři kroky motivace člověk prochází je individuální. V jednotlivých fázích setrváváme různě dlouho a jednotlivé stupně logicky ani nelze zcela přeskakovat. Často člověk potřebuje pomoc při pomyslném pohybu z jednoho motivačního patra do dalšího. Proto by se neměl bát říci si o podporu, zvláště tehdy cítí-li se jakoby „zaseknutý“. Kolikrát postačí jen malá pomoc zvenčí (např. skrze psychoterapeutické sezení) a dále již člověk dokáže postupovat úspěšně sám.

Mějme na paměti, že žádná roční doba za nás nezhubne. Teplejší, voňavější a svěže zelené jaro je mimo jiné i symbolem nových začátků a transformace. Využijme tedy příznivý jarní čas a s ním související novou vlnu energie k nastartování kýžených změn. A pro zimní období si do paměti uložme poznámku, že zdravá motivace překoná i ty největší mrazy.

Konktaktujte autora článku