PhDr. Eva Růžičková

Děti, domácnost, práce… jeden úkol splněn, další čekají neustále v řadě. Jak si zorganizovat (nejen předvánoční) čas tak, abyste vše stihli a zároveň měli i chvilku na sebe?

Stále nestíháte, jste ve spěchu a nervózní. O volném čase si můžete jen nechat zdát. Navíc se kvapem blíží vánoční svátky, a to teprve bude „kolotoč“. Je tedy nejvyšší čas odhalit, kde děláte ve svém time managementu chyby. Nejsou to náhodou tyto?

billionphotos-1149141_medium2000
Opakujete si stále dokola, že nestíháte
Pro začátek si přestaňte neustále opakovat, že nestíháte. „Možná to občas říkáte automaticky, protože tím vytváříte dojem nepostradatelnosti. Vyvoláváte však v sobě pocit, že opravdu na nic nemáte čas. Naopak si opakujte, že čas je váš přítel a nesledujte hodiny každou vteřinu. Pod vlivem stresu jednáte bez promyšlení a nakonec ztrácíte svoji schopnost kreativity a spontaneity,“ říká Šárka Vávrová, koučka a psychoterapeutka.

Den má 24 hodin. „Chronický pocit, že máte málo času, vzniká přijetím bludné víry, že něco musíte stíhat, dělat, zařizovat, něco chtít a požadovat… Nutí vás to věřit, že musíte být perfektní a výkonní. Nemalý je i vliv médií a reklam, které vás nezřídka přesvědčují, že máte něco potřebovat a chtít a to vás nutí se neustále za něčím honit,“ upozorňuje Eva Růžičková, psycholožka a psychoterapeutka provozující web Psychologickapece.

Řešíte nedůležité
Základem je uvědomit si, co vás vyčerpává. Žroutem času a životní energie jsou často takzvané musy, jak tvrdí Růžičková. Každý si v sobě nějaké nosí. Nejčastěji je do vás vložili v dobré víře rodiče, například na Vánoce musíš mít pěkně napečeno, pečlivě uklizeno a krásně nazdobeno a vše musíš zvládat s úsměvem.

„V praxi často vidím, jak je spousta lidí v oněch ,musech` doslova uvězněna. Pokud je to váš případ, je třeba udělat revizi a zjistit, co je opravdu logické a žádoucí. Dostaví se zpravidla velká úleva a slova: Musím vše zvládnout, nahraďte větami: Toto chci stihnout a toto už nemusím a nechci. Toto vypouštím, protože to už nepotřebuji,“ radí Eva Růžičková.

Ztrácíte se v úkolech
Vyjmenováváte si v duchu pořád dokola, co musíte udělat a nevíte, čím začít. Nosit úkoly v hlavě je vyčerpávající a mnohdy na něco i přes neustálé omílání zapomenete. Velkým pomocníkem jsou seznamy. Je jedno, jestli v diáři, speciálním bločku nebo v nějaké mobilní aplikaci. Jakmile před sebou uvidíte jasně vypsané úkoly, bude pro vás jednodušší pustit se do jejich plnění.

Při samotném plánování (ideálně pravidelně jednou týdně třeba v neděli) si stanovte priority pro každý daný den v následujícím týdnu a promyslete si, kolik času vám úkoly zaberou. Nepřeceňujte se. Jakmile si jich na jeden den naplánujete příliš mnoho, budete roztěkaní a žádnému úkolu se nebudete věnovat dostatečně.

Nejprve udělejte každodenní banality, které nezaberou moc času. Poté se vrhněte na to, u čeho víte, že se zaseknete na delší dobu. Nebudou vás již rozptylovat další úkoly.

Pokud je něco, co můžete delegovat, s čím vám může třeba partner či děti pomoci, přenechte jim to. Nemusíte vše zvládat sami.

Snažíte se dělat více věcí najednou
V dnešní době je sice často skloňováno slovo multitasking, jenže pomalu ale jistě se ozývají odborné studie, že opravdu efektivní je práce, když se plně soustředíte jen na jednu věc – moderně a odborně singletasking.

Když se tedy do něčeho dáte, ať už jde o pracovní či soukromé záležitosti, nepřepínejte na jinou činnost – na jiné záložky, na zprávy, na sociální sítě. I děti budou šťastné, když se při hrách plně soustředíte na ně a nebudete současně psát SMS zprávy či neustále telefonovat. A v konečném důsledku toho stihnete víc!

 

CELÝ ČLÁNEK ZDE, VYŠEL 7.12.2016