PhDr. Eva Růžičková

Zimní období je jako stvořené pro nejrůznější chmury a špatné nálady. Jak tento náročný čas v kombinaci s všudypřítomným stresem zvládnout? Zkuste to s našimi tipy na posílení psychické kondice.

Máte pocit, že na vás všechno padá? Při dlouhodobém přetížení vás může postihnout i Náhlá deprese: Co dělat, když vás přepadne? Aby se vám vyhnula, posilujte své psychické zdraví po celý rok. Tady jsou naše rady.

Zastavte se a přemýšlejte
Současná doba je plná spěchu a stresu. Lidé se honí za kariérou, domy na hypotéky, luxusními auty a dovolenými v exotických destinacích. Čas pro sebe je pro mnohé z nich velkým luxusem. V pasti zvané „musím vše zvládnout“ se zachytíte velmi snadno. Přijde únava a vyčerpanost.

„Neumíme si užívat života tady a teď. Zastavte se a prožívejte přítomný okamžik, donutí vás to k uvědomění si své existence a svých emocí a pocitů. Nejednáte pak automaticky, ale vědomě a to změní pohled na vaše vytyčené cíle,“ vysvětluje psychoterapeutka Šárka Vávrová.

Všichni se mají lépe. Myslíte?
Rozhodně není na škodu nechat se inspirovat úspěchy druhých, ovšem všechno berte s určitým nadhledem. Dnešní doba je plná „dokonalých lidí“, přinejmenším se tak všichni prezentují na svých sociálních profilech. Pouštějte to jedním uchem tam, druhým ven. Za dokonalými fotografiemi je realita všedního dne.

„Často se hroutíme nad svými chybami. Nedokážeme si odpustit nedokonalost. Děláme si iluze a srovnáváme se s domnělými kvalitami druhých osob. Neschopnost mít se rád takový, jaký jsem, a neustálé sebebičování se za to, jaký jsem, vede jednoznačně k sebedestruktivním stavům, jakými jsou například deprese. Základem dobré psychické kondice je tedy v první řadě dobrý vztah samého se sebou,“ říká psycholožka a psychoterapeutka Eva Růžičková z webu Životní styl.info.

Nesoustřeďte se na chyby
Psychiku často podrývá přílišné zaměření na to, co se nedaří, na naše chyby. Tudíž si pak ani dostatečně neuvědomujete to, co se daří. Že s vámi není něco v pořádku, značí i snížená schopnost projevovat vděk a respekt k tzv. banalitám, které jsou ve skutečnosti základem radosti ze života, tvrdí psycholožka Eva Růžičková a dodává: „Je známo, že negativně laděný člověk si zkrátka nevšimne, že kvetou stromy. Není schopný vnímat dary přírody a prožívat je. Když depresivní klient přijde s „objevem“, že si všiml rozkvetlé růže, vím, že je z nejhoršího venku,“ …

CELÝ ČLÁNEK NA:

http://www.prozeny.cz/magazin/zdravi-a-zivotni-styl/nase-zdravi/49670-psychicka-posilovna-aneb-jak-se-citit-dobre-i-v-dobe-podzimnich-pliskanic