PhDr. Eva Růžičková

OFICIÁLNÍ ČLÁNEK ZDE.

Rozhovor pro magazín Proženy.cz (sekce portálu Seznam.cz) na téma:

Antidepresiva jako důsledek zanedbané duševní hygieny?

Ptá se Kamila Ondráčková Fuchsová, odpovídá PhDr. Eva Růžičková – Tento rozhovor nebyl publikován na portálu Seznam.cz.

Může mít souvislost podceňování duševní hygieny, absence odpočinku s propuknutím depresivních nálad vedoucích až k užívání antidepresiv?  Proč?

Podceňování duševní hygieny znamená, že se o sebe nestaráme s láskou a pochopením. Nevnímáme dostatečně signály naší únavy nebo emoční nespokojenosti (nejčastěji ve vztazích).  V situaci, jež nás trápí, dlouhodobě setrváváme a nezařídíme se tak, aby se pozitivně vyřešila.  Potom můžeme onemocnět.  Jedna z forem nemoci, je např. deprese. Jasně nám signalizuje, že je v našem životě nerovnováha.

Jak se vyvarovat depresi?

Stručně:  tak že se naučíme o sebe pečovat s láskou.  Spousta lidí si zdravou sebelásku plete se sobectvím.  To je smutné a mnohé vypovídá o jejich potlačené sebeúctě.  Většinou se jedná o lidi, kteří se již v dětství museli příliš přizpůsobovat někomu dominantnímu a vyhovovat jeho potřebám na úkor svých.  Pak se může stát, že pro péči o druhé zapomeneme na své vlastní sny, touhy a cíle.  Tak vzniká nerovnováha mezi dáváním a braním.  Plíží se k nám tak chronický pocit nespokojenosti, v některých případech až deprese.

Je duševní hygiena obecně podceňována? Nebo si myslíte, že to, jak se dnes lidé věnují relaxaci, je dostatečné?

Věnovat se relaxaci (např. meditaci) je jistě užitečné.  Také to není nic, co bychom jednou udělali a už to bylo navždy hotové.  Je to proces na celý život.  Ale samo o sobě relaxování k odvrácení deprese nestačí.  K duševní hygieně patří také péče o vztahy, ve kterých hrajeme své životní role (rodič, syn, kolega…) a zdravá sebeláska.  Ta se vyznačuje schopností asertivně komunikovat o svých potřebách, kdy vyjadřujeme respekt k sobě i okolí.  Také odvaha vystoupit ze vztahů, které toto postrádají apod.

Máte nějaké zaručené tipy, jak relaxovat?

Tipy a rady dlouhodobě většinou nefungují.  Co funguje zaručeně je žít v dobrých vztazích (s druhými i sám se sebou).

Jak relaxovat?  Tak, ze se to naučíte od lidí, kteří to umí.  Můžete navštívit kurzy autogenního tréninku nebo jiné a dál praktikovat sám.  Platí obecně známé pravdy:  dostatečně spěte, naučte se plný jogínský dech, hýbejte se, pijte hlavně čistou vodu, jezte pestře a do polosyta…  Choďte kolem věcí, stromů, lidí, zkrátka světem, s otevřenýma očima (a srdcem), pak dokážete relaxovat i za chůze ve smogu na přeplněnou autobusovou zastávku.